Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Screencasting? Πώς γίνεται αυτό?

Στα πλαίσια της εργασίας που έχουμε να κάνουμε για τα μαθησιακά γεγονότα καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε screencasting ώστε να γίνουν πιο κατανοητά (και πιο εντυπωσιακά!) αυτά που περιγράφουμε.
Οπότε μιας και θα το χρησιμοποιήσω αργότερα είπα να το κατεβάσω και να δοκιμάσω πως λειτουργεί. Αν και είχα μια ιδέα περί τίνος πρόκειται είπα ας σιγουρευτώ και τι είναι το screencsting.
Tι είναι τελικά??
Screencasting είναι ένας μικρής διάρκειας video που δείχνει τι κινήσεις κάνεις στον υπολογιστή σου για να περιγράψεις μια δραστηριότητα και συνήθως συνοδεύεται με φωνητική περιγραφή.

Έψαξα λίγο στο google και τυχαία κατέβασα το Camptasia Studio software από εδω
Αφού έκανα την εγκατάσταση (η οποία είναι πολύ απλή ) και ξεκίνησα να τρέχω την εφαρμογή, μου εμφάνισε ένα video που είχε τον ρόλο ενός tutorial. Νομίζω αυτό το video είναι αρκετό για να μάθει κανείς την λειτουργία του. Στην ουσία τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για δημιουργήσει ένα screencast video είναι τα ακόλουθα :

    1. file -> New project και μετά πατάμε Record the screen που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το menou bar.

    2. Στη συνέχεια εμφανίζεται δεξιά στην οθόνη μια μπάρα (όπου φαίνεται και το πλαίσιο που θα τραβηχτεί το video) και επιλέγουμε το rec. Περιμένουμε 3 δευτερόλεπτα ή πατάμε f10.


Και τελειώσαμε!!

Για να μάθω την λειτουργία του χρησιμοποίησα μια από τις "αγαπημένες" μου μεθόδους, δηλαδή να ψάχνω μόνη μου το λογισμικό ώστε να ανακαλύψω πως δουλεύει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήμουν τυχερή αφού το Camptasia περιείχε βοήθεια για την λειτουργία του προγράμματος. Τυχερή στάθηκα και στην επιλογή του λογισμικού, αφού είναι αρκετά καλό όπως έμαθα αργότερα και από άλλα παιδιά. Ok ξέρω ότι το να διαλέγω κάποιο λογισμικό στην τύχη είναι μια αβέβαιη τεχνική! Την επόμενη φορά θα ήταν προτιμότερο να ακούσω πρώτα τις κριτικές των άλλων και στην συνέχεια να μπω στην διαδικασία να μάθω το πρόγραμμα!

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα δυνατότητες που θα με βοηθήσουν να κάνω ακόμα καλύτερα screencasting! Θα το ψάξω στην συνέχεια (ελπίζω να μην βαρεθώ και να διαβάσω κάποιο tutorial που σίγουρα θα μου δώσει περισσότερες και σωστότερες πληροφορίες!!).
Τελικά όπως αποδείχτηκε η διαδικασία για την δημιουργία ενός screencasting είναι πολύ πιο απλή από ότι περίμενα. Παρόλο αυτά δεν ξέρω αν μου φανεί κάπου χρήσιμο εκτός του μαθήματος...Πάντως μπορεί να αλλάξω γνώμη αν εξοικειωθώ με την λειτουργία του  ;)

Παρακάτω παραθέτω ένα βινεάκι που βρήκα στο youtube (μέχρι να κάνω το δικό μου!!) που περιέχει κάποια πολύ χρήσιμα tips για το Camptasia. Ελπίζω να σας βοηθήσουν!

1 σχόλιο: