Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Κάτι περισσότερο από ένα print screen!

Κυριακή βράδυ έπρεπε να εκτυπώσω μια εργασία από ένα πρόγραμμα (το γνωστό σε όλους μας xcas!) το οποίο όμως για κακή μου τύχη έχει κάποια μικράααα προβληματάκια στην εκτύπωση!! Μετά από 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες να κάνω την εκτύπωση από το πρόγραμμα, πήρα απόφαση ότι πρέπει να βρω ενναλακτικό τρόπο εκτύπωσης. Τι έκανα??

  1. Print screen πρώτα, αντιγραφή στην ζωγραφική για να κρατήσω μόνο το πρόγραμμα μετά και τέλος copy paste στο word.
    Προσπάθεια πρώτη αποτυχημένη! Τα γράμματα καθόλου ευανάγνωστα και πολύ θολά (λόγω εκτεταμένων τραβηγμάτων της εικόνας :P).
  2. Τα ίδια βήματα με πριν μόνο που στο τέλος έκανα copy paste στο power point.
    Προσπάθεια δεύτερη.... δεν ξέρω αν θεωρείται το αποτέλεσμα και πολύ επιτυχημένο αφού και τα γράμματα ήταν σε λίγο καλύτερη κατάσταση από πριν!και φυσικά σταμάτησα κάπου εδώ τις προσπάθειες έχοντας ένα μέτριο (με πολύ επιείκεια!) αποτέλεσμα.
Αποτέλεσμα??? έφαγα τουλάχιστον 1 ώρα προσπαθώντας να κάνω μια απλή εκτύπωση (grrrrr..........@#$%^&*@#$%)!

Δυο μέρες αργότερα, ψάχνοντας κάτι άσχετο στο internet, έπεσα πάνω σε ένα tutorial "how to take screenshots on a vista pc". (λες να έχουν και κάτι καλό τα vista ?!?). Συνοπτικά περιέγραφε ένα τρόπο να κάνεις screenshots. Ποια τα πλεονεκτήματα για χρησιμοποιήσει κανείς αυτόν τον τρόπο αντί του κλασσικού print screen?? Ορίζει ο καθένας το πλαίσιο που θέλει να κάνει print screen στην επιφάνεια εργασίας και αυτόματα εμφανίζει την εικόνα έτοιμη για επεξεργασία, εκτός από αυτό έχει λίγα χρήσιμα εργαλεία για την επεξεργασία κειμένου και εικόνας.
Και τα βήματα είναι τα εξής: έναρξη -> βοηθήματα -> εργαλείο αποκομμάτων. Αν τα κάνετε αυτά θα σας εμφανίσει κάτι τέτοιο


Μετά αφού επιλέξετε το μέρος που θέλετε να κάνετε print screen εμφανίζετε :

Και ναι τα vista έχουν και κάτι καλό!! (Παρεπιπτόντως δεν έχω καταπληκτικό wallpaper?!? xaxaxaxa!!).Πραγματικά πιστεύω θα είχα γλιτώσει αρκετό χρόνο αν ήξερα πριν αυτόν τον τρόπο για να κάνω screenshots, αφού είναι μια λειτουργία που ειδικεύεται ακριβώς σε αυτό που χρειαζόμουν. Μου προξένησε έκπληξη ότι υπήρχε αυτή η λειτουργία στον υπολογιστή και δεν την ήξερα! Σίγουρα θα την χρησιμοποιήσω στο μέλλον και πιστεύω ότι θα με διευκολύνει αρκετά!
Τι θα μπορούσα να είχα κάνει πριν?? Απλά μια αναζήτηση στο google...Νομίζω με αυτόν τον τρόπο θα το είχα ανακαλύψει πολύ νωρίτερα!

Παρακάτω παραθέτω ένα βιντεάκι για την λειτουργία του εργαλείου αποκομμάτων και δείχνω κάποιες από δυνατότητες του :

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

How to use google maps!!

Η μόνη επαφή που είχα στο παρελθόν με το google maps είναι πως να βρίσκω μια τοποθεσία πάνω στον χάρτη! Σήμερα, μετά από μια συζήτηση που είχαμε στο twitter, αποφάσισα να "εξερευνήσω" λίγο περισσότερο το google maps!

Με μια πιο προσεκτική ματιά είδα ότι εκτός από τις πολύ απλές λειτουργίες όπως την εύρεση τοποθεσίας, έχει και κάποιες άλλες που δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν! Αρχικά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μια από τις πιο απλές λειτουργίες, την εύρεση διαδρομής από ένα σημείο σε ένα άλλο. Μου φάνηκε αρκετά εύκολο και είπα να το ψάξω μόνη μου. Έτσι με λίγο ψάξιμο και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία βρήκα αυτό που έψαχνα!Είδα ότι εκτός από τα βασικά, εμφανίζονται και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την απόσταση.

Αν και ξέρω ότι ο τρόπος "ψάξτο μόνη σου" δεν είναι και ο καλύτερος, τον προτίμησα στην συγκεκριμένη περίπτωση αφού είχα συνειδητοποιήσει ότι η λύση του προβλήματος είναι προφανής και εύκολη.

Μετά από περιέργεια έψαξα και για βιντεάκια όπου παρουσιάζονται και  άλλες λειτουργίες του google maps όπως η παρακολούθηση από κάμερες και πολλές όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κοιτάξει σε αυτά τα βιντεάκια '"How to use google maps"!!

Στο παρακάτω βιντεάκι δείχνω (μιας και έχω μάθει πως να κάνω screencasting :P) τον τρόπο χρήσης του google maps για τον υπολογισμός διαδρομής από ένα σημείο σε ένα άλλο (ακόμα ένα "How to use google maps" :D). Είναι το πρώτο μου και ζητώ κατανόηση! Το επόμενο θα είναι καλύτερο!




Ξεχάσατε τον administrator κωδικό του υπολογιστή σας?? Dont panic!!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορούμε να κάνουμε αν ξεχάσουμε κάποιον από τους κωδικούς ασφαλείας που χρησιμοποιούμε συχνά? Όπως για παράδειγμα τον κωδικό ασφαλείας του mail account ή τον κωδικό του administrator του υπολογιστή σας. Πάντα είχα αυτήν την απορία αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι θα χρειαζόμουν την απάντηση!

Πριν λίγο καιρό δέχτηκα ένα πανικόβλητο(!)  τηλεφώνημα από μια φίλη μου η οποία όπως υποστήριζε αν και έβαζε τον σωστό κωδικό στον υπολογιστή της αυτός "δεν έμπαινε". Αρχικά της πρότεινα να κοιτάξει μήπως γράφει με κεφαλαία χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει ή να ξαναπροσπαθήσει να βάλει τους κωδικούς... Δυστυχώς τίποτα δεν έγινε...Χρειαζόμουν πιο δραστικές λύσεις! Τι έκανα? google! Δεν ήταν εύκολο να βρω αυτό που έψαχνα. Έκανα αρκετές λάθος αναζητήσεις και έψαχνα εκεί που δεν θα μπορούσα να βρω κάποια έγκυρη λύση όπως σε κάποια forum. Τελικά μετά από αρκετή ώρα βρήκα τα βήματα που χρειάζονταν για να λυθεί το πρόβλημα. Και για να μην πανικοβληθείτε και εσείς και αρχίζετε να ψάχνετε για τον μαγικό κωδικό σε κινητά, ατζέντες , χαρτάκια πάνω στο γραφείο, σας δίνω τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε για να τα έχετε υπόψιν σας σε αντίστοιχη περίπτωση! 
  1.  Όταν ανοίξει ο υπολογιστής σας μπείτε στα BIOS πατώντας το DEL  την ώρα της εκκίνησης για λίγα δευτερόλεπτα. Μέσα στα BIOS  αλλάξτε την σειρά εκκίνησης και επιλέξτε να κάνει εκκίνηση πρώτα από την μονάδα δίσκου CD-ROM  (τοποθετήστε στο CD-ROM το cd των windows).
  2. Αφήστε την εκκίνηση να σας οδηγήσει στην οθόνη εγκατάστασης των windows. Εκεί θα σας δίνει 2 επιλογές : εγκατάσταση ή επιδιόρθωση. Επιλέξτε επιδιόρθωση και πατήστε R για να ξεκινήσει η διαδικασία επιδιόρθωσης. Θα καταλάβετε ότι η επιδιόρθωση τέλειωσε μόλις κάνει αυτόματη επανεκκίνηση ο υπολογιστής.
  3. Μέτα την επανεκκίνηση παρατηρούμε την κάτω αριστερή πλευρά στην οθόνη μας την μπάρα εξέλιξης να γράφει "instaling devices". Τότε πατάμε Shift + 10 για να ανοίξει η κονσόλα εντολών.
  4. Πατάμε την εντολή nusrmgr.cpl και πατώντας enter έχουμε πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου.
  5. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που σας παρέχονται για να ορίσετε ξανά τους κωδικούς. Όταν τελειώσετε κλείστε τον πίνακα ελέγχου και πληκτρολογήστε exit και enter για να κλείσετε την κονσόλα. Μετά την ολοκλήρωση της επιδιόρθωσης θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τους καινούργιους κωδικούς.
Και τώρα μπορείτε να ανακουφιστείτε!!
Ένα λάθος μου που θα μπορούσα να επισημάνω είναι ότι έψαχνα σε λάθος σελίδες. Συγκεκριμένα στα forums δεν θα μπορούσα να βρω μια έγκυρη και ολοκληρωμένη λύση. Νομίζω πως πρέπει να συνειδητοποιώ καλύτερα το πρόβλημα και να καταλαβαίνω ποιες είναι οι σωστότερες σελίδες για ψάξιμο!
Στις άσκοπες περιπλανήσεις μου στις διάφορες σελίδες ανακάλυψα ότι στα περιοδικά για υπολογιστές (ναι μέχρι και εκεί μπήκα!) υπάρχουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις λογισμικών που ούτε καν φανταζόμουν ότι υπήρχαν! Μάλλον πρέπει να αρχίσω να διαβάζω περισσότερα περιοδικά για υπολογιστές!