Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Screencasting? Πώς γίνεται αυτό?

Στα πλαίσια της εργασίας που έχουμε να κάνουμε για τα μαθησιακά γεγονότα καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε screencasting ώστε να γίνουν πιο κατανοητά (και πιο εντυπωσιακά!) αυτά που περιγράφουμε.
Οπότε μιας και θα το χρησιμοποιήσω αργότερα είπα να το κατεβάσω και να δοκιμάσω πως λειτουργεί. Αν και είχα μια ιδέα περί τίνος πρόκειται είπα ας σιγουρευτώ και τι είναι το screencsting.
Tι είναι τελικά??
Screencasting είναι ένας μικρής διάρκειας video που δείχνει τι κινήσεις κάνεις στον υπολογιστή σου για να περιγράψεις μια δραστηριότητα και συνήθως συνοδεύεται με φωνητική περιγραφή.

Έψαξα λίγο στο google και τυχαία κατέβασα το Camptasia Studio software από εδω
Αφού έκανα την εγκατάσταση (η οποία είναι πολύ απλή ) και ξεκίνησα να τρέχω την εφαρμογή, μου εμφάνισε ένα video που είχε τον ρόλο ενός tutorial. Νομίζω αυτό το video είναι αρκετό για να μάθει κανείς την λειτουργία του. Στην ουσία τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για δημιουργήσει ένα screencast video είναι τα ακόλουθα :

    1. file -> New project και μετά πατάμε Record the screen που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το menou bar.

    2. Στη συνέχεια εμφανίζεται δεξιά στην οθόνη μια μπάρα (όπου φαίνεται και το πλαίσιο που θα τραβηχτεί το video) και επιλέγουμε το rec. Περιμένουμε 3 δευτερόλεπτα ή πατάμε f10.


Και τελειώσαμε!!

Για να μάθω την λειτουργία του χρησιμοποίησα μια από τις "αγαπημένες" μου μεθόδους, δηλαδή να ψάχνω μόνη μου το λογισμικό ώστε να ανακαλύψω πως δουλεύει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήμουν τυχερή αφού το Camptasia περιείχε βοήθεια για την λειτουργία του προγράμματος. Τυχερή στάθηκα και στην επιλογή του λογισμικού, αφού είναι αρκετά καλό όπως έμαθα αργότερα και από άλλα παιδιά. Ok ξέρω ότι το να διαλέγω κάποιο λογισμικό στην τύχη είναι μια αβέβαιη τεχνική! Την επόμενη φορά θα ήταν προτιμότερο να ακούσω πρώτα τις κριτικές των άλλων και στην συνέχεια να μπω στην διαδικασία να μάθω το πρόγραμμα!

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα δυνατότητες που θα με βοηθήσουν να κάνω ακόμα καλύτερα screencasting! Θα το ψάξω στην συνέχεια (ελπίζω να μην βαρεθώ και να διαβάσω κάποιο tutorial που σίγουρα θα μου δώσει περισσότερες και σωστότερες πληροφορίες!!).
Τελικά όπως αποδείχτηκε η διαδικασία για την δημιουργία ενός screencasting είναι πολύ πιο απλή από ότι περίμενα. Παρόλο αυτά δεν ξέρω αν μου φανεί κάπου χρήσιμο εκτός του μαθήματος...Πάντως μπορεί να αλλάξω γνώμη αν εξοικειωθώ με την λειτουργία του  ;)

Παρακάτω παραθέτω ένα βινεάκι που βρήκα στο youtube (μέχρι να κάνω το δικό μου!!) που περιέχει κάποια πολύ χρήσιμα tips για το Camptasia. Ελπίζω να σας βοηθήσουν!

Πως να μην χάσετε τα δεδομένα του iTunes σε περίπτωση format

Σίγουρα είναι ένα πρόβλημα που έχουμε αντιμετωπίσει όσοι χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο λογισμικό. Συγκεκριμένα όταν χρειάστηκε να κάνω format στον υπολογιστή μου και αποθήκευα τα αρχεία μου σε σκληρό δίσκο, συνειδητοποίησα ότι μετά το format θα χάνοταν όλοι οι φάκελοι μου απο το iTunes. Καθώς βιαζόμουν να κάνω format αποφάσισα να ψάξω εγώ μήπως έβρισκα κάποια ρύθμιση που να μπορούσα να κρατήσει ανέπαφους τους φακέλους μου! Όπως υποψιάζεστε δεν τα κατάφερα όσο και να έψαχνα... Κατέληξα στην κλασσική λύση : το google! Kάνοντας μια σωστή αναζήτηση βρήκα αυτό που έψαχνα! Και για να μην ψάχνεστε τελευταία στιγμή πριν κάνετε format, όπως και εγώ, ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να το έχετε υπόψιν σας όταν σας χρειαστεί! Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για αποθηκευτούν τα δεδομένα μας είναι τα εξής :

  1.  Αρχικά πατάμε στο edit και επιλέγουμε preference. Ανοίγουμε την καρτέλα Advanced και τικάρουμε την επιλογή "copy files to iTunes Media folder when adding to library"





   2.  Μετά πατάμε file -> library ->organize library  tickάρουμε την επιλογή consolidate file και πατάμε ok.
Στη συνέχεια πρέπει να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα μας σε κάποιο σκληρό δίσκο ή cd/dvd. Βy default βρίσκονται στο φάκελο Users/username/My Music.
Αφού κάνουμε format και εγκαταστήσουμε το iTunes ΔΕΝ το τρέχουμε (κάτι που δεν τήρησα εγώ :(...) γιατί διαφορετικά πρέπει  να ξαναγίνει η εγκατάσταση (κάτι που αναγκάστηκα να κάνω!). Πρέπει πρώτα να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας στη θέση Users/username/My Music. Kαι τώρα είναι η σωστή στιγμή να τρέξετε το iTunes! Προσοχή όταν ξεκινήσετε την εφαρμογή και κατά την διάρκεια της φόρτωσης πρέπει να κρατήσετε πατημένο το κουμπί shift (δεν ξέρω τι θα συμβεί αν δεν το πατήσετε γιατί αυτή την φορά δεν παράβλεψα τις οδηγίες :D !!). Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο και πρέπει να επιλέξετε "Choose Library" και να βρείτε τον φάκελο όπου αποθηκεύσατε τα δεδομένα σας.

Εύκολο δεν είναι?? Τα συγκεκριμένα βήματα τα βρήκα σε κάποιο blog (και συγκεκριμένα εδώ).  Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα από το συγκεκριμένο λογισμικό.Πραγματικά πολύ χρήσιμο!

Πιστεύω ότι μου γλίτωσε αρκετή ώρα δουλειάς! Ελπίζω να σας φάνηκε και εσάς χρήσιμο και να ακολουθήσετε τα βήματα σε ανάλογη περίπτωση!

Το να ψάχνω μόνη μου κάποιες λειτουργίες στα "τυφλά" σε λογισμικά είναι κάτι που κάνω συχνά. Αρκετές φορές βρίσκω αυτό που ψάχνω αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ατύχησα! Ίσως ήταν πιο απαιτητικό από ότι φανταζόμουν. Η αλήθεια είναι ότι αν και ξέρω ότι η στρατηγική "δοκιμής και λάθους"  δεν είναι η καλύτερη στρατηγική για την εύρεση μιας λειτουργίας ενός λογισμικού, αφού συχνά αποτυγχάνει, θα συνεχίσω μάλλον να την ακολουθώ αφού είναι στρατηγική που μου έρχεται πρώτη στο μυαλό. Ελπίζω στο μέλλον να υιοθετήσω μια ποιο σωστή στρατηγική!

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Τι γίνεται όταν χρειάζεστε WiFi δίκτυο σπίτι σας και δεν έχετε ασύμαρτο router?

Πριν λίγο καιρό όταν απέκτησα (με μεγάλο ενθουσιασμό!) το καινούργιο μου κινητό με WiFi θέλησα να το κάνω μια δοκιμή...να μπω δηλαδή στο internet από το κινητό μου! Δυστυχώς υπάρχει αλλά...! Αλλά δεν είχα ασύρματο router... :(... Έπρεπε οπωσδήποτε να βρω τρόπο να μπω στο internet από το κινητό μου! Τι έκανα αρχικά?? Πήρα τηλέφωνο όλους τους φίλους μου ρωτόντας τους αν ξέρουν κάποιο τρόπο για να πετύχω τον σκοπό μου! Για κακή μου τύχη μου κανένας δεν είχε κάτι υπόψιν του... Οι περισοότεροι μου είπαν : '' ψάξε στο internet...όλο και κάτι θα βρεις ''. Και αυτό έκανα!
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω αυτό που χρειαζόμουν... Αρχικά δεν έβαζα σωστές λέξεις για την αναζήτηση και αντί να διορθώσω αυτό το λάθος έμπαινα στις διάφορες που μου έβγαζε η αναζήτηση! Τελικά μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα το πολυπόθητο πρόγραμμα που θα με βοηθούσε να λύσω το πρόβλημα μου....το Connectify!

 Συγκεκριμένα βρήκα σε ένα blog, ένα tutorial στο οποίο παρουσιαζόταν το Connectify ( μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ ). Γενικά η εγκατάσταση δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν με δυσκόλεψε καθόλου, το ίδιο νομίζω ότι θα συμβεί και με εσάς.
Το μόνο που θα ήθελα να σας επισημάνω είναι ότι στο δεύτερο next να ενεργοποιήσετε την επιλογή Make it public ή public για να μην σας κλέβει ο γείτονας! Επίσης ενεργοποιήστε την επιλογή share internet για ευνόητους λόγους... :P.


Έτσι και εγώ αφού έκανα την εγκατάσταση του προγράμματος  πριν το καταλάβω είχα δημιουργήσει το δικό μου ασύρματο δίκτυο!! :)
Μόλις τελείωσαν όλες οι διαδικασίες μου εμφανίστηκε δεξία στην οθόνη ένα νέο εικονίδιο (παρόμοιο με αυτό παρακάτω) :

Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω είναι να πατήσω το κουμπί HOTSPOT ON....!!Aυτό ήταν!Τόσο απλά και εύκολα!
Μου φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο και το ίδιο πιστεύω ότι θα φανεί και σε εσάς αν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα όπως αν σας χαλάσει ο αντάπτορας του wireless στο router ή δεν υπάρχει wireless router ή ο υπολογιστή σας είναι κατειλλημένος και εσείς θέλετε να σερφάρετε ασύρματα με κάποια άλλη συσκευή (το οποίο μου συνέβη αργότερα και αυτυχώς που είχα το Connectify :) ) . 
Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσα να επισημάνω είναι ότι Connectify είναι διαθέσιμο μόνο για Windows 7 και όχι για Vista ή XP.

Δεν μπορώ να πω ότι ήταν εύκολη υπόθεση η εύρεση του συγκεκριμένου λογισμικού. Αντίθετα μου έφαγε πολύ χρόνο. Έκανα το λάθος να μπαίνω σε διάφορες σελίδες (οι οποίες απείχαν πολύ από αυτό που έψαχνα) και ότι μου έκανε εντύπωση σε αυτές, έψαχνα για ακόμα περισσότερες πληροφορίες! Μετα από ώρα είχα συνειδητοποιήσει ότι είχα μάθει αρκετά για τα router και τα ασύρματα δίκτυα αλλά το πρόβλημα μου έμενε άλυτο. Τελικά η μέθοδος για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος με αναζήτηση πληροφοριών (που όπως μάθαμε στο μάθημα έτσι λέγεται) δεν με βοήθησε καθόλου και δεν νομίζω να την ξαναχρησιμοποιήσω στο μέλλον γιατί πραγματικά η συγκέντρωση πληροφοριών έγινε αυτοσκοπός μου :P.

Μετά την επισήμανση του virgilinweb  (τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διέθεσε για να το διαβάσει!!) ότι το συγκεκριμένο λογισμικό είναι ένα ad hoc network, ας πω 2 λόγια ( μην πάει χαμένο και τόσο ψάξιμο!) :  
Στην ουσία είναι ένα ad hoc network γιατί δεν βασίζεται σε προυπάρχοντα routers η access points.Το ad hoc είναι λατινική φράση η οποία σημαίνει "For This". Στην πράξη αντιπροσωπεύει την κατασκευή μίας λύσης που ανταποκρίνεται στην επιλύση ενός συγκεκριμμένου προβληματος, μη γενικό το οποίο δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει άλλον σκοπό. Στην περίπτωσή μας το ad hoc αντιπροσωπεύει το πρωτόκολλο επικοινωνίας που εφαρμόζεται για την επίτευξη της παραπάνω επικοινωνίας.