Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Face control...στον υπολογιστή σας!

Θέλετε να νιώσετε για λίγο μυστικοί πράκτορες ή ότι δουλεύετε σε συστήματα μυστικών υπηρεσιών?!? Ε τότε πρέπει να κατεβάσετε το Luxand Blink (είναι δωρεάν και μπορείτε να το βρείτε εδώ)! Τι κάνει (και μου έκανε τόση εντύπωση...)??  Δίνει την δυνατότητα να κάνει κάποιος login  στα windows με την χρήση της webcam αντί για τον κλασσικό κωδικό! Αρκετά εντυπωσιακό ε?!?
 
To συγκεκριμένο λογισμικό το ανακάλυψα σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για υπολογιστές και μπήκα στον πειρασμό να το κατεβάσω αμέσως αλλά αποφάσισα να κάνω πιο σωστά την διαδικασία! Συγκεκριμένα έψαξα πρώτα στο google για κάποιες κριτικές και για κάποια ελλατώματα που πιθανώς θα εχει το λογισμικό. Oι κριτικές ήταν πολύ καλές και όσο για τα ελλατώματα:
- Το λογισμικό είναι διαθέσιμο για windows vista και windows 7 αλλά τρέχει μόνο σε σε 32-bit εκδόσεις
- Η εφαρμογή "ξεγελιέται" και με μια φωτογραφία και κάνει login
Οπότε για όσους έχετε απόρριτα έγραφα, δεν σας το συνιστώ!

Τώρα όσο αφορά το διαδικαστικό κομμάτι της υπόθεσης, η εγκατάσταση και η εκτέλεση του προγράμματος είναι αρκετά απλή. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν να κοιτάξω στην κάμερα και κινήσω το κεφάλι μου δεξιά και αριστερά αργά για να το αποτυπώσει η εφαρμογή. Κάτι που θέλω να τονίσω είναι ότι ζητείται και κωδικός σε περίπτωση που δεν θέλετε να κάνετε login με την κάμερα (για να προλάβω ερωτήσεις του τύπου και τι γίνεται αν θέλεις κάποιος άλλος να μπει στον υπολογιστή μου μιας και δεν δουλεύουμε σε συστήματα μυστικών πρακτόρων :P). Tέλος εμφανίζετε ένα εικονίδιο κάτω δεξιά στην μπάρα όπου εμφανίζετε ένα παράθυρο με κάποιες επιλογές όπως το ιστορικό των φωτογραφιών που τραβιούνται όταν κάνετε login!

Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω την στρατηγική της συστηματικής διερεύνησης  για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όπως ήταν λογικό απέδωσε! Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου στην λειτουργία του προγράμματος αφού ήξερα από πριν τι θα συναντήσω. Σίγουρα είναι η καταλληλότερη τακτική από αυτές που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα και θα συνεχίσω να την ακολουθώ και στο μέλλον!